Kikapcsolódás

Zemplén

A borprogramok mellett számos kikapcsolódási lehetőséget találsz Tokaj-hegyalján.
Ebben nyújtunk számodra segítséget.

Szirmay-Waldbott kastély

Tolcsva

Tolcsván jeleneg négy kastély kúria található, melyek közül az egyik legvonzóbb a Szirmay-Waldbott kastély. A kiállítások a kastély egykori birtokosainak, a Szirmay és a Waldbott nemesi családoknak az életét, hétköznapjait, ünnepeit mutatja be. Mindezek mellett megtekinthetjük az igazán impozáns dísztermet és könyvtár szobát és szivarszibát is.

Végül pedig ihatunk egy jó kávét a hangulatos kávézóban.

Nyitva tartás és jegyárak ITT

Fotó forrása: https://www.tolcsvaikastely.hu

Hélia-D Herba kastély

Tolcsva

Egy gyógynövényes kozmetikumokat gyártó cég rendezkedett be a XVII. században épült kiskastélyba.
Mi találunk itt?
régi gyógynövény nyomatok, gyógynövény könyvtár, gyógynövényes kert, különleges kozmetikai kezelések tokaji aszúval és esszenciával, őssejtes kezelésekkel. Lehetőség van tokaji aszús krém-készítésre is csoportok és egyének számára is, és természetesen egy hangulatos kávézó

Részletes információk ITT

Fotó forrása: https://herbakastely.hu

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza

Tolcsva

A két szintes épület földszintjén kaptak helyet a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak. Az emeleti kiállító termekben pedig időszakos kiállításokat látogathatunk. A múzeumi működés mellett különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, tréningeknek, civil összejöveteleknek ad helyet az épület.

Részletes információk ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/boraszatikulturahaza

Tájház

Tolcsva

A község központjában, a Kastélypark mellett található kis házat újította fel és állította vissza eredeti formájára az önkormányzat 2013-ban, melyben megtekinthetjük a hagyományos magyar házakra jellemző tisztaszoba-konyha-kamra hármas helységfelosztását, valamint a a korhű bútorokat. A tájházat a Bormúzeum nyitva tartásának idejében tekinthetjük meg, a Bormúzeumban jelezve látogatási szándékunkat.

Fotó forrása: https://tolcsva.hu

Református templom

Tolcsva

A tolcsvai református egyházközösség egyike a legrégebbi és legnevezetesebb hegyaljai közösségeknek. A szakirodalom úgy hivatkozik, hogy 1560 körül létesült és okiratok bizonyítják, hogy az egyház 1563-tól működik. Az ellenreformáció idején Báthory Zsófia a katolikus hitre áttérve a templomot átadta, így 1671-1705 között a katolikus hívek használatában volt...

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.tolcsva.hu/turisztika/nevezetessegek

Görögkatolikus templom

Tolcsva

A XVIII. században bevándorló ruszin és a Balkánról betelepülő görögök hozták magukkal a vallásukat és alakítottak ki vallási közösséget. A kevés számú ortodox nem hozhatott létre önálló egyházat, ezért egyesültek a görög katolikus, nagyobb létszámú gyülekezettel. A feljegyzésekből úgy tudjuk, hogy 1745-ben alapították a lelkészséget...

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.tolcsva.hu/turisztika/nevezetessegek

Római katolikus templom

Tolcsva

Gótikus plébánia templom, melynet a feltárt, korai részletek alapján a XIV. században építettnek tekintünk. Több harangja közül a legrégebbi 1655-ből való, amit Wierd György harangöntő mester öntött Eperjesen. A templom Kisboldogasszony tiszteletére lett szentelve. Nevezetes esemény volt a település és a templom életében, hogy 1806. március 14-15-én itt őrizték a magyar szent koronát.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.tolcsva.hu/turisztika/nevezetessegek

Nemzeti Összetartozás Emlékpark

Tolcsva

A parkban 8 kopjafa látható, melyek a Kárpát-medencében élő magyarságot képviselik. Középen az anyaországi, körben a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelően a jelenlegi 7 szomszédos országban élő magyarságot jelképezi. A kopjafák érdekessége, hogy mindegyiket jelenleg is az adott országrészben élő fafaragó mester készítette, az adott országrészben nevelkedett fából.

Ruszin tájház

Komlóska

A Zempléni-hegység területén, így a Komlóskán található házakat a néprajztudomány az északi magyar háztípusba sorolja. A szoba, pitvar, kamra beosztású lakóházak határozták meg egykoron a falu képét. A házak mögött az udvaron istálló, csűr, sertésól, kút alkotta a gazdasági épületeket...

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.komloska.hu/latnivalok

Pusztavár romja

Komlóska

A XIV. század második felében építtette a falu akkori birtokosa, a Csirke-család. A XV. század folyamán a Debrői-család birtokolta, és ekkor foglalta el Giskra huszita vezér, akitől a vár sorsára nézve végezetes harcok árán Mátyás király vette vissza. A vár a harcok során elpusztult és többé már nem építették újjá. A Pusztavár elnevezés erre a hosszú romos időszakra utal. Érdemes megtenni a közel 4 km-es túrát, melynek során 250 métert mászunk fölfelé a csúcsig, mert fentről gyönyörű panoráma táril elénk.

Forrás és részletes információk ITT

Fotó forrása: https://www.komloska.hu/latnivalok

Regéc vára

Regéc

Gyermek éveit töltötte itt II. Rákóczi fejedelem. Az I. Lipót császár és király parancsára 1686-ban lerombolt vár egy része 2015-ben helyreállításra került, így a látogatókat a vár Öregtornyában ma már négy szinten fedett kiállítótér, a vár történetét és a váréletet bemutató multimédiás eszközök, csodálatos panoráma, több mint ezer négyzetméteres rendezvénytér (a tematikus programsorozatok, lovagi tornák lebonyolítására), valamint a vár bejáratánál fogadóépület várja, ahol turistapihenőt, ajándékboltot, büfét és egy a tájra néző, kiváló kilátást biztosító kávézóteraszt találunk.

Forrás és részletes információk ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/Reg%C3%A9c-K%C3%B6zs%C3%A9g-Hivatalos-Oldala

Tokaji Múzeum

Tokaj

Igényesen megszerkesztett polgárház a főtér sarkán. Tokaj város szívében 1985 májusától látogatható a Tokaji Múzeum. Az 1790 táján a görög eredetű Karácsony család által építtetett, majd a 19. században a Szaszaráthok tulajdonába került egykori kereskedőfamíliák lakóháza egyemeletes, s kívül-belül gazdagon díszített.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://tokajimuzeum.hu

Világörökségi Bormúzeum

Tokaj

A Világörökségi Bormúzeum a Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont harmadik és egyben befejező attrakciója. A város egy régi romos és elhagyatott épületéből alakították ki a bormúzeumot, a felújítással a kulturális negyed is impozáns képet mutat a látogatók felé. 

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.bormuzeum.eu

Áldó Krisztus szobor

Tarcal

A szobor öt gránittömbből áll, mely 835 méteres magasságával és közel 50 tonna súlyával Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit szobra. A tömm mint 1400 km-es Mária út egyik megállójaként is funkcionála szobor az őt körülölelő sétánnyal.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://tarcal.hu/aldo-krisztus-galeria

Bányató

Tarcal

A Nagy Kopasz-hegy lábánál, Tokajtól nem messze, csapadék és forrásvíz töltött fel egy régi bányagödröt, s így keletkezett a Tarcali bányató. A tó vize nagyon tiszta, türkizkék színű vizével a tó lenyűgöző látványt nyújt az ide érkező turistáknak.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://tancolomedve.hu

Boldogkő vára

Boldogkőváralja

A Zempléni táj egyik magányos hegyén áll Boldogkő vára.
Állandó programok és kiállítások mellet egyéb rendezvényeknek is otthont ad.
Falairól csodálatos kilátás nyílik a látnivalókban gazdag környezetre,
ahol változatos igényeket is kielégítő szállások
és vendéglátó helyek találhatók.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://kirandulastippek.hu

Gombos-hegyi Kálvária

Hercegkút

A hívek összefogásának eredményeként jött létre ez a rendkívül szép vallási emlékhely. Az egyes stációk hagyományos formájúak - a Krisztus szenvedéseit elénk táró bronz domborművek Molnár Levente képzőművész kifejező alkotásai.
Utunk a három kereszthez vezet, mögötte a modern vonalú Feltámadás-kápolna, amelynek tetején Áldó Krisztus-szobor áll. Az elcsendesült lelkű látogató csodás panorámában is gyönyörködhet a kápolna mellől.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/HerVip001/photo

Gombos-hegyi és Kőporosi pincesor

Hercegkút

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén - a Kőporoson és a Gombos-hegyen, ahol a gazdákkal egyeztetve pincelátogatásra és borkóstolásra is lehetőség van.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/HerVip001/photos

Rákóczi Múzeum

Sárospatak

A sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttese, mely fénykorát a XVII. században a Rákóczi-család uralma alatt élte. A Vörös-torony kőfaragványai a késő reneszánsz építészet reprezentáns darabjai. Tokaj-Hegyalja szőlészetét és borászatát bemutató kiállításunk az egyik pinceágba vezeti a látogatókat.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.orszagjaro.net

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei

Sárospatak

A Tudományos Gyűjtemények a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézménye, a Sárospataki Református Kollégium keretei között működik. A reformáció során létrejött Kollégium hagyományai határozzák meg szellemiségét. Részlegei: nagykönyvtár, levéltár, múzeum, adattár.

További információk ITT

Fotó forrása: https://patakarchiv.hu

Sárospataki Képtár

Sárospatak

A Sárospataki Képtár 1968-ban jött létre Béres Ferenc énekművész kezdeményezésére. A Sárospataki Képtár gyűjteményei elsősorban a 20. századi magyar művészet bizonyos korszakait reprezentálják. A muzeológiai tevékenységen túl jelentős a képtár kiállítói funkciója is. A több mint 350 m2-es kiállítóteremben rendszeresen, évente 4-5 alkalommal, rendeznek képzőművészeti kiállításokat.

További információk ITT

Fotó forrása: https://www.patakikeptar.hu

Tengerszem

Sárospatak

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/MegyerHegyiTengerszem

Végardó Fürdő

Sárospatak

A Végardó Fürdő a régió egyetlen fürdője, mely télen-nyáron nyitva tart. Télen fedett medencékkel és megújult szaunavilággal, nyáron pedig úszómedencével, tanmedencével, gyógymedencével, acapulco medencével, termál medencével és többcélú medencével várja a fürdőzni vágyókat.

További információ ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/239097386101214

Kazinczy Ferenc Múzeum

Sátoraljaújhely

Kazinczy Múzeum Sátoraljaújhely egyik legszebb, műemlék jellegű épületében kapott helyet. Gazdag gyűjteményekkel, állandó és időszakos interaktív kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

Részletes információk ITT

Fotó forrása: https://kazinczyferencmuzeum.hu

Zemplén Kalandpark

Sátoraljaújhely

Kihagyhatatlan élmény program, ahol fiatalok és idősebbek, batári társaságok és családok egyaránt egy felejthetetlen napot tölthetnek el.
Az alsó állomáson: bob pálya, libegő, mászófal központ, ökoturisztikai központ
A középállomáson: kalandtúra pálya, sípályák, tanösvény, tubby pálya, játszótér
A hegytetőn: extrém átcsúszó pálya, kabinos kötélpálya, kilátó, Magyar Kálvária

Részletes információk ITT

Fotó forrása: https://www.zemplenkalandpark.hu

Kisvasút

Pálháza

Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

Részletes információk ITT

Fotó forrása: https://www.kisvasut.hu

Füzér vára

Füzér

A csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér Vára egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás előtt állt. A füzéri várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található.

Forrás és további információk ITT

Fotó forrása: https://www.facebook.com/fuzervara


További kikapcsolódási lehetőségekért látogass el a Zempléinkalandok.hu oldalra