Pincészetünk
Tolcsva
Pincészetünk története
Pincészetünk mindennapjainak meghatározója a család. Családi pincészet vagyunk, együtt dolgozunk, együtt fáradunk el, és együtt örülünk a sikereknek.
Ez az összetartás leginkább talán abból az örökségből táplálkozik, amit őseink ránk hagytak.
A pincét Zöld nagyapa vásárolta az 1900-as évek elején. Fiatal halála után Zöld nagymama egyedül gazdálkodott és nevelte fel gyermekeit a mindössze 1 hold területen megtermett szőlőből.
A fiatal generáció
Múltunknak ez a tisztelete áthatja a napjainkat. A szőlő, a bor és a család szeretete az, ami összetart bennünket.
Családunk fiatal tagjai aktív szerepet vállalnak a napi feladatokban, a szőlőművelésben, a borkészítés mozzanataiban, a vendégfogadásban, értékesítésben.
Ahogy a család életében, úgy a szőlő és a bor körül is megvan mindenkinek a maga szerepe. Igazi kézműves családi borászat vagyunk.
Család
Mint a család tűzhelye, úgy gyűlünk össze a pince köré. Ez ad keretet az életünknek.
És hogy hogyan adjuk át a szőlő és a bor, a munka iránt érzett szeretetünket és tiszteletünket a legkisebb generációnak?
Ennek legegyszerűbb módja az, hogy valóban ezt látják tőlünk. Szeretettel tesszük a dolgunkat, és azt tapasztalják meg, hogy jó itt lenni és jó a szőlővel és a borral foglalkozni, a természetben lenni, és mindezt a vendégeknek megmutatni.
Szőlőterületeink
Kincsem dűlő és Nyakvágó dűlő
Kincsem
Dűlő
Tolcsva és Tokaj-Hegyalja egyik legjobb szőlőtermő területe. Déli és délnyugati fekvésű területén jellemzően hosszú a napsütéses órák száma. Furmint,
Hárslevelű és Zéta szőlők termő területe.
Nyakvágó Dűlő
Lankásabb dűlő. A talajának nagyon jó a
vízháztartása. Sárgamuskotály és Furmint szőlők termő területe.
Pincénk
több, mint 100 éves múlt
Érdekessége, hogy már akkor is egy beomlott pince volt, így valószínűsíthető, hogy valamikor az 1800-as években vájták a hegyoldalba ezt a nem szabályos boltíves kialakítású, hanem sokkal inkább egy sziklahasadékra emlékeztető, nem mindennapi hangulatot árasztó pincét.
A pince maga három ágból áll, ezek közül egyet alakítottunk ki a vendégek fogadására, ahol egyszerre 16-18 fő tud helyet foglalni, bort kóstolni, borvacsorán részt venni.
Borkészítési eljárás
Üde gyümölcsös ízű, reduktív erjesztésű,
illetve rövid fahordós érlelésű borokat készítünk, melyeket boros pincében tárolunk.
Boraink mindig az adott évjáratnak megfelelő, maximális íz világot tükrözik, így
fordulhat elő, hogy két egymást követő éven ugyanabból a szőlőfajtából eltérő
ízű borokat kóstoltathatnak vendégeink, vásárlóink.